Anbefalt Sikkerhet

Androidtelefoner og tastaturer

Skal man skrive inn passord, sende e-post til fastlegen eller skrive tekstmeldinger til noen man er ekstra glad i så går man ut fra at det er bare mottageren som ser hva man skriver.

Slik er det ikke nødvendigvis på Android.

På telefoner og nettbrett uten fysisk tastatur har virtuelle skjermtastatur. Noen kjente navn kan være Google Keyboard, GBoard, SwiftKey og Swype, men felles for de alle er at de er programmer og programmer kan gjøre hva enn programmereren bestemmer og systemet tillater.

Teknisk mulig og veldig praktisk

Ved å kikke på SwiftKey og hva som skjer hvis man aksepterer alle tilbud fra leverandøren kan man begynne å ane en situasjon man ikke burde være i…

En populær funksjon er å sveipe over bokstavene med fingeren og så finner den det riktige ordet fra en ordbok.

Men hva skjer når man skriver inn ord som ikke er i ordboka? De kan legges til brukerens egen ordbok. Hva skjer når venner og kollegaers navn ikke ligger i ordboka? Tastaturet kan få tillatelse til å gå gjennom telefonboken din og huske navnene.

SwiftKey kan også foreslå neste ord fra en liste over sannsynlige ord. Men den sannsynligheten er basert på en forhåndsdefinert ordbok og ikke brukerens skrivestil. Hvordan kan man sørge for at neste foreslåtte ord er i tråd med skrivestilen til brukeren? Tastaturet kan få tilgang til å lese gjennom alle e-postene til brukeren for å lære seg skrivestilen.

Hva skjer hvis man har en telefon og et nettbrett og vil bruke sin egen ordbok på begge dingsene? Tastaturet kan får tillatelse til å laste opp ordboka til et sentralt lager slik at begge dingsene kan oppdatere og hente ned nyeste ordbok…

Teknisk virkelighet

Og nå har Microsoft tilgang til å lese alt du skriver på telefonen omtrent i sanntid, alt du skriver på e-post (også fra datamaskiner og telefoner uten SwiftKey-tastatur) og oversikt over navn og telefonnummer til alle i kontaktlisten din! (Microsoft?! Ja, de kjøpte SwiftKey for noen år tilbake uten at dette kommer frem når man laster ned appen og begravde personvernsavtalen i sin egen grøt.)

Dette er et spesifikt eksempel, men mentaliteten går igjen på mange tastatur og brukerne «godkjenner» dette gjennom brukeravtalen, ofte uten å være klar over det og uavhengig om brukeravtalen er ulovlig i forhold til norsk lov.

Et kompromiss mellom funksjon og sikkerhet

Så hva er alternativene? Dugnadsbaserte tastatur på Android har ikke den populære sveipe-teknologien og de store selskapene har forståelig nok ikke lyst til å dele. Så man må dessverre inn i de lukkede apps sfære, men X32 har en anbefaling!

Multiling O Keyboard + emoji

Multiling O Keyboard + emoji er det beste alternativet for de som ønsker sveipe-funksjon men samtidig ønsker at det man skriver ikke lastes opp og blir indeksert.

I personvernserklæringen skriver de at «Multiling Keyboard respect your privacy and will never collect your personal information.» som er milevis bedre enn Microsofts «We collect data about your name, location, email address, home address, age, gender, passwords, interests and favorites, contacts and relationships» for å nevne noe.

Men Multiling O går ett steg videre og har ikke internett-tillatelse! Det betyr at i en dataverden hvor avtaler ikke nødvendigvis gjelder så slipper man å lure på om tastaturet tar en hemmelig bakvei ut for å snike seg ut med en kopi av alt man har skrevet.

Multiling O har gjort et kompromiss for å kunne laste inn nye funksjoner – ordbøker og andre utvidelser lastes ned gjennom nettleseren og ikke gjennom tastaturet selv men man kan finne linker til dette i innstillingene til tastaturet som åpnes i din vanlige browser. På hjemmesiden til produsenten kan du laste ned utseende-temaer og tastatur-layouts og det er linker til både Google Play og en Google Drive-konto hvor man kan laste ned ordbøker, inkludert nynorsk og bokmål.

Tastaturet er relativt enkelt å bruke med en grei installasjonsprosess, intuative menyer under bruk og en forholdsvis enkel metode for å installere utvidelser. Det får trekk for en vanvittig læringskurve hvis man skal tilpasse det ut over standard, men for det fleste brukere vil tastaturet sannsynligvis være godt nok med standard-innstillinger.

Hvis du ønsker å tilpasse tastaturet ut over over det du klarer på egen hånd vil S2 Tek kunne være behjelpelig.

Hvis du ikke bruker Google kan du fortsatt laste ned Multiling O gjennom Yalp Store.

Forretningsmodell:

Ukjent, antatt reklamebasert da installering av grunnleggende funksjoner fører til nettsider med ikke-forstyrrende reklame.

Installering:

Google Play

X32-skyen (Kommer)

Karakter

  • Særdeles godt
  • Meget godt
  • Godt
  • Nogså godt
  • Lite godt

+ Har sveipe-funksjon

+ Har ikke internettilgang

+ Gratis, med gratis utvidelser

– Høy læringskurve ved avansert bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *