Gjennomgang Sikkerhet

Telefonsvindel fra norske telefonnummere

I den siste tiden har det vært en del oppslag i media om organiserte telefonsvindlere, i denne omgang gjennom kaprede norske telefonnummere. Hva er en god metode for å skille ut svindlere?

Den enkleste måten:

Overlat verifiseringen til S2 Tek AS! For standard timespris (vanligvis 1-2×5 min interval.) kan du henvise telefonsamtalen til S2 og firmaet vil undersøke om henvendelsen er legitim. Hvis det er svindelforsøk vil du bli informert om dette samt fremgangsmåte slik at du kan blokkere telefonnummeret og kjenne igjen metoden hvis du ringes opp igjen fra et annet kapret telefonnummer.

Den manuelle:

  • En hver oppringing fra personer du ikke personlig kjenner burde vurderes som et potensielt svindelforsøk, uavhengig av hvilket land både oppringer og telefonnummer tilsynelatende er fra – Inklusive personer som snakker norsk og ringer fra norske nummere. Hvis det er en uventet, utenlandsk telefonoppringing burde du gå ut fra at det er et svindelforsøk. (Aldri ring tilbake til ubesvarte utenriksnummere – de kan være betaltjenester!)
  • Slå opp telefonnummeret på telefonterror.co.no og se om det er tidligere registrert som svindel.
  • Hvis det ringes fra hemmelig nummer, tilby å ringe tilbake på et offentlig tilgjengelig telefonnummer fra f.eks. 1881.no
  • Hvis det ikke lar seg gjøre, be om identifikasjon i form av navn, ansattnummer eller annet som gjør at du kan verifisere oppringeren manuelt, f.eks ved å ringe sentralbordet til firmaet og høre om personen er ansatt, undersøke firmaet i Brønnøysundregisteret eller på annen måte anslå legitimitet.
  • Hvis det er et norsk nummer du er usikker på, si at du ringer tilbake til samme telefonnummer. Per Mai 2018 kan svindlere bare kapre utgående telefonsamtaler, ikke inngående. Hvis de sier at det ikke går an å ringe tilbake burde du være svært skeptisk.
  • Hvis oppringingen ikke lar seg verifisere, takk for informasjonen, si at du skal undersøke det videre og legg på.

Hva gjør du hvis du plutselig begynner å bli oppringt av andre nordmenn som har blitt oppringt fra ditt nummer?

Det er svært uheldig og lite forbrukerne kan gjøre annet en å klage til telefonselskapet, lage en telefonsvarermelding som sier at telefonnummeret ditt har blitt kapret og «Klag til teleselskapet mitt, men legg igjen en talemelding eller send SMS hvis du ønsker å snakke med meg så ringer jeg opp!») og enten avvise ukjente nummere direkte til telefonsvarerer eller skru telefonen helt av (eller sette telefonen i fly-modus) hvis det blir for mange oppringinger. Noen kaprede telefonnummere mottar så mange oppringinger at det ikke engang går å ringe til teleselskapet for assistanse!

Det er forskjellige rutiner hos de forskjellige telefonselskapene, men det antas at mest effektiv metode er å be teleselskapet blokkere telefonnummeret midlertidig for utenlandstrafikk hvis de ikke automatisk tilbyr dette når de blir informert om problemet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *